Hörnebo skiffergruva nämns som ett av Sveriges vackraste dagbrott. Här bröts takskiffer och brytningen var som mest intensiv under senare hälften av 1800-talet. 

Till de två schaktens botten är en tunnel insprängd i berget. I gruvan arrangeras varje sommar musikframträdande och upplyst gruva. Lokala artister blandas med de som har fått resa en bit och erfarna musiker blandas med nybörjare.

2017
Upplyst gruva med musik startar kl: 22:00.

Årets program:
5/7 Kimbrergarden orkester
12/7 Ebba Karnstedt Rylander och Emmy Herwin
19/7 Jens Bach Kristensen
26/7 Bergskvartetten
2/8 Wexiö Lady Lights
9/8 Casper Björnlund och Elsa Halje

Hörnebo Skiffergruva program 2017 (pdf)

5/7

Kimbrergarden orkester Blåsorkester från Aars i Danmark på turne i Sverige. Kimbrergarden är en musiklokal där  deltagarna är från 6 till 23 år. De kommer att bjuda på modern musik omskriven för blåsorkester och trummor.

12/7

Ebba Kanstedt Rylander och Emmy Herwin – Ebba bor i Lammhult och har gått musiktillägget i Växjö under sina gymnasiestudier. Ebba och Emmy har bland annat deltagit i lucia från Växjö domkyrka som sändes på TV. Emmy bor i Moheda och gick nu ut Estetisk linje, sjunger och spelar gitarr. Ebba och Emmy kommer att bjuda  på svenska ”gamla godingar”, visor, något klassiskt och något mer modernt.

19/7

Jens Bach Kristensen Jens bor i Vetlanda och driver till vardags Old Barn Corner tillsammans med en kollega. Han spelar flera instrument och kommer att bjuda på keltiska visor från nu och då. Denna dag ordnas buss från Vetlanda för deltagarna på boule SM.

26/7

Bergskvartetten – med deltagare från Småländska höglandet kommer att bjuda på svenska visor och dansbandsmusik. Kvartetten består av Gunnar Persson, Helge Lindberg, Stig Pettersson och Anders Gunnarsson.

2/8

Wexiö Lady Lights – Wexiö Lady Lights består av ett gäng skönsjungade kvinnor. Vår musikaliska inriktning är i huvudsak barbershop, de kommer att framföra låtar av ABBA och Beatles, några klassiska schlagers mm. Barbershop är en genre där inga instrument används utan rösterna och harmonin i stämmorna är i fokus. Vi kompletterar detta med olika arrangemang för damkör. Även det sceniska uttrycket är viktigt för oss och något som vi ständigt utvecklas inom.
Vi har bl a medverkat vid flera julkonserter och haft ett par vårkonserter i Växjö konserthus.
Vår dirigent är Anna-Karin Ranelf, operasångerska med många strängar på sin lyra och en bred musikalisk bakgrund.

9/8

Casper Björnlund och Elsa Halje
båda från Vetlanda. Casper var en av Lions stipendiater. Elsa sjunger också i flera andra konstellationer. De är en akustisk duo som spelar och sjunger blandade musikstilar i egen tappning.

 

Entréavgift 60 kr, kontant eller Swish.

Gruvan är öppnad för säsongen.

För mer information om programmet kontakta turistservice eller hembygdsföreningen. Via hembygdsföreningen kan du också boka guidning i gruvan.

Gruvkommittén:

Magnus Färjhage, magnus.farjhage@ramkvilla.com
Jan-Olov Karlsson

 

Vägbeskrivning:

Hörnebo skiffergruva ligger ca 7 km nordväst om Ramkvilla. Kör mot Landsbro från Ramkvilla. Efter ca 800 m tag av åt vänster mot Huluboda. Följ vägen i ca 6 km tills du ser skylten Hörnebo skiffergruva.

Tips:

Att ha rejäla skor är bra när man besöker skiffergruvan. Och en ficklampa kan vara spännande, inte minst för barnen.